Thursday, April 21, 2011

Bagaimana Nak Format Laptop? (Edisi Windows 7)



Windows 7 adalah satu pilihan yang bijak sekiranya anda ingin memasukkan OS ini ke dalam laptop anda. Prestasinya sangat bagus jika hendak dibandingkan dengan Windows Vista dan Windows XP. Windows 7 merupakan kesinambungan daripada Windows XP yang mana telah dilancarkan pada tahun 2007. Secara faktanya, Windows 7 adalah OS Windows yang paling senang untuk diinstall ketika anda mahu mengformat laptop sendiri. 


(Dinasihatkan untuk membeli Windows 7 Ultimate...sebab Ultimate adalah kelas paling tinggi dalam Windows 7)


Dengan hanya bermodalkan RM15 sahaja untuk membeli CD Windows 7, anda akan untung buat satu tempoh yang lama... kerana jika anda menghantarnya ke kedai,selalunya pihak kedai akan mengenakan caj sehingga RM50. Jadi, mana satu yang untung?


Ramai yang tidak tahu bagaimana untuk format laptop. Ada juga yang takut untuk format laptop sebab risau kalau nanti akan merosakkan lagi laptop. Jangan bimbang. Di sini aku ajar dari mula hingga akhir. Ini la masanya untuk anda belajar sendiri format laptop. Sedikit pesanan untuk anda: Berbeza dengan Windows sebelumnya, Windows 7 tidak memerlukan anda menginstall driver selepas mengformat laptop. Walaubagaimanapun, ada beberapa kes yang memerlukan anda install sendiri driver (cari dan muatturun dari Internet).


1. Masukkan CD dan reboot laptop. Ketika keluar "Press any key to boot from CD or DVD...", tekan sahaja mana-mana key kat keyboard.


2. Windows sedang loading. Tunggu kejap.


3. Lepas tu, dia akan keluar macam ni.


4. Pilih Language dan Time Format. Lepas tu, tekan NEXT.


5. Klik INSTALL NOW.


6. Tunggu. Proses ini hanyalah sekejap.


7. Klik pada kotak sebelah "I accept the license terms". Klik NEXT.


8. Klik pada CUSTOM (ADVANCED). (Ini untuk format laptop)


9. Klik pada Partition yang nak format.


10. Klik pada DRIVE OPTIONS (ADVANCE)


11. Klik FORMAT.


12. Sekarang, Windows sedang install segala macam system ke dalam laptop anda. Hanya tunggu. Proses ini mungkin memakan masa sehingga 30 minit. Sambil-sambil tu, anda boleh la ke tandas dulu ke, tak pun makan nasi dengan jiran sebelah. Kalau rajin sangat, duduk la depan laptop sambil countdown sorang-sorang.


13. Beginilah rupanya apabila proses selama 30 minit tadi siap.


14. Secara automatik, windows akan restart dengan sendiri.


15. Apabila laptop sudah reboot, dia akan keluar macam ni. JANGAN TEKAN APA-APA! Biarkan dan tunggu je.


16. Windows akan start dengan sendiri.


17. Windows sedang menyiapkan kerja-kerja terakhir.


18. Ketika ini, Windows sudah menyalin semua fail ke dalam laptop anda.


19. Windows sedang bersedia untuk bersaksi.


20. Masukkan nama anda, atau apa-apa nama yang anda suka. Klik NEXT.


21. Sekiranya anda ingin terus membuat akaun sendiri, sila masukkan nama dan kata laluan. Klik NEXT.


22. Abaikan. Klik NEXT. (Sebabnya adalah anda perlu crack Windows ini kemudian. Hanya masukkan key sekiranya anda membeli Windows yang original!)


23. Klik pada USE RECOMMENDED SETTINGS.


24. Pilih Zon Masa. Klik NEXT.


25. Windows sedang melakukan proses terakhir. Tunggu.


25. Sekarang, Windows sedang start dan tahniah untuk anda. Laptop anda berjaya diformat!


Terima kasih kepada howtoformatcomputer untuk gambar.

Info Tambahan : Klik Sini untuk tutorial FORMAT LAPTOP MENGGUNAKAN USB @ PENDRIVE.

114 comments:

  1. bagaimana pula jika note book?dia tiada pemain cd sendiri,apa yang saya tamba?

    ReplyDelete
  2. usb tak detect la..macam mana ye nak buat

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. bole ler,cume maybe slow sket la,so tmbah ler RAM sebelum nk format

      Delete
  4. tu la notebook tk ada pemain cd tu mcm mna nak format....

    ReplyDelete
  5. kalau laptop xda cd player,bley wat gune windows 7 usb bootable

    ReplyDelete
  6. dia pya driver msuk secara autometik x . mcm driver sound . karang dah fomat xder keluar bunyi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung kepada jenis laptop. Bagi sesetengah laptop, kesemua driver diinstall secara automatik. Untuk jenis laptop yang lain pula, kena download dan install driver sendiri. Inform saya jenis laptop dan saya akan bagi link untuk download driver.

      Delete
    2. En. K-roll...
      jenis laptop saya Lenovo Y450.. boleh tak bagi link yang sesuai untuk download driver... thanks :)

      Delete
    3. Amelina boleh try salah satu dari 2 link ni...

      http://support.lenovo.com/en_US/research/hints-or-tips/detail.page?&DocID=HT072741
      atau
      http://drp.su/drivers/notebooks/?v=Lenovo&m=IdeaPad%20Y450&id=738&l=en

      Delete
    4. slm krool.jenis laptop saya ialah compaq 510.Mohon bro suggest link yg sesuai untuk download driver :-)

      Delete
  7. kalau tak beli cd window 7 tu macam mane?

    ReplyDelete
  8. Sblm ni sy ada install adobe software..lps 2 lptop da problm skit..abis semua ilng..nk install balik software x blh sbb licence software dibloc..so apa yang patut sy bt..takut dh format pun masih x blh install adobe software

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada AnonymousApr 19, 2012 12:47 AM, boleh saya tahu software adobe apa yang kamu pakai? Adobe Reader, Adobe Photoshop atau pun yang lain-lain?

      Delete
    2. Nie pasti ko guna pirate software ataupun trial. Ko buat gini..ko install semula adobe tu..klo dia tanya licence software..ko pangkah2 je kotak tu. Then ko uninstall adobe tu ngan Revo Uninstaller. Jgn uninstall secara biasa. Ko kene gune sowfware nie untuk buang sampai keakar-akarnya.

      Delete
  9. Yang ini adalah format menggunakan CD. Walaubagaimanapun, jika menggunakan USB untuk format prosesnya masih sama. Saya akan buat satu post baru bagaimana untuk format laptop menggunakan USB termasuklah cara menjadikan USB sebagai bootable device. Link untuk download Windows 7 saya akan masukkan sekali termasuklah crack.

    ReplyDelete
  10. http://sawangkrool.blogspot.com/2012/05/format-laptop-menggunakan-usb-pendrive.html

    ReplyDelete
  11. laptop saye TOSHIBA SATELLITE L40...........nk kne install driver secare manual k kalo lpas format???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung....kadang2, lepas kita dah format Windows 7, semua driver dah install secara automatik...walaubagaimanapun, ada sesetengah kes yang memerlukan kita install driver secara manual.

      Delete
  12. Seronoknya Windows 7 ini adalah : jika ada beberapa driver tak boleh install dari CD selepas format, kamu boleh CHECK FOR UPDATES @ UPDATE WINDOWS. Dia akan download dan install secara automatik.

    ReplyDelete
  13. Driver untuk TOSHIBA SATELLITE L40 : http://notebooks-driver.blogspot.com/2011/08/toshiba-satellite-l40-drivers-for.html

    ReplyDelete
  14. TOSHIBA SATELLITE L40 ni laptop jenis lama. Windows 7 keluar dalam tahun 2007. So, mungkin kena install driver secara manual. Senang je install. Ada dalam 12 driver. Just spend 10-15minit sahaja daripada bayar sampai RM50 kalau hantar format di kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg laptop lama pon......zaman dinasor pnya neh!hahahahaha....anyway thanks 4 info

      Delete
    2. Sama-sama...macam mana? Berjaya tak format?

      Delete
  15. bro, kalo driver untuk compaq cq50 mane mau cari???

    ReplyDelete
  16. Driver untuk Compaq CQ50 - http://drp.su/drivers/notebooks/?v=HP&m=Compaq%20Presario%20CQ50&id=5294&l=en

    ReplyDelete
  17. saya tak boleh tgk video dalam fb dan jgk youtube knp ya..

    ReplyDelete
  18. semua mengeluh kah bro?sbb laptop xda cd?.xda cd nak format..
    so xpa ok.jangan panik,ok otai nak join dan ajar kau org mcm mana nak format sendiri pc atau laptop,nak intall driver semua otai akan tunjukan k..termasuk cd atau pendrive yg ada windows dlm tu otai akan bg secara percuma untuk untuk kau org semua yg mengeluh...cuma otai kat sini nak cakap sikitlah,kalau yg nak microsoft window xp sp3,7 stater,ultimate.home premiume,pro dan sekarang ni windows8.anda mestilah sediakan dvd kosong sendiri.otai ni xda duit nak bli,hehehe gurau je.otai bg percuma untuk kau org semua.jangan risau.otai dah kerja 10 thun dah kat kdai sarvis komputer.jd xda gunalah otai nak simpan ilmu otai nikan.apa yg penting anda semua sediakan dvd saiz 4.7gb.atau usb pendrive 4gb keatas ok.sbb kalau cd tu cuma 700mb jer.untuk win xp bolehlah.window 7 ni byk data dlm microsoft..kalau dah sediakan.email jer kat izaliswandi@yahoo.com atau call me 0194382030.saya akan gunakan hotmail atau yahoo masegger untuk copy kat kau org nanti k.jgn risau otai akan bg percuma je.kalau nak bli kat kedai tu.nak dekat 4ratus harga cd untuk format tu.dah tu nak format plak xthu.hahaha.otai akan ajar dgn cara mudah hanya menggunakan key pad huruf J,W,CIPLOCK,ESC.NO2 DAN PAUSE BREAK.ia akan format sendiri laptop nanti.xpayah nak penat2 tunggu.tekan ni,tekan tu.senang je.otai akan ajar kau org semua k.wasalam.ilmu yg ada kongsikan bersama.salam 1 malaysia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg terbaik izal,saya dah email...email saya iqbaal4@yahoo.com.my

      Delete
    2. bro cm mane nak wat partition

      Delete
    3. x bole email..email kt saya bro..mantoya454@gmail.com

      Delete
    4. sye nak juga boleh email kt sye ..fahmi.razi@yahoo.com

      Delete
    5. saya nak jugak, email kat saya - abdrahmankhan@gmail.com

      Delete
    6. saya juga nazurah.hasim@gmail.com

      Delete
    7. Sya nk juga....napiah92@gmail.com

      Delete
    8. saya juga..akmal18ikki@gmail.com

      Delete
    9. saya pon.msja0202@gmail.com

      Delete
    10. email saya nasrulhaq321@gmail.com..tlg erk bro izal

      Delete
  19. terbaikal abg izal.sy da email tau..

    ReplyDelete
  20. bagaimana nak teruskn format jika bahagian nak delete partition dibawah tidak ada Drive option(advanced) untuk click..??? Please anyone...!!

    ReplyDelete
  21. mcam ne nak format balik laptop acer aspire 4750g ni? nak buat 2 partition? otal please add me on fb !! ni emel fb saya voteforever123@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Yes. Buat 2 partition. Untuk partition yang pertama setting ruang bawah 100GB. Manakala yang selebihnya untuk partition kedua. Selepas itu, format Windows dalam partition pertama. Partition kedua adalah untuk data-data seperti video, gambar, muzik, dan sebagainya agar partition pertama tidak menjadi berat.

    ReplyDelete
  23. dah msuk cd n then reboot x da kuar pon press any key 2?
    -along-

    ReplyDelete
  24. kalau nak format intel celeron boleh tak....saya punya laptop brand acer aspire 4315...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcamana nk format laptop acer aspire 4315 kalau cd hilang? hehe.. nk format sendiri tp cd xdop..jd nk dptkan driver tu kat mane yer?

      Delete
    2. CD hilang x mengapa...download windows 7 kat internet dan burn dalam dvd baru..atau pun kalau nak senang lagi, guna pendrive untuk format laptop...lebih cepat dan mudah.

      Delete
  25. CD utk format ada jual kt kedai ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni dah susah nak jumpa sebab KDNK banyak buat rush pada softwares x ori ni..saman saja mencecah RM20,000 untuk satu salinan...lebih mudah jika anda download sendiri daripada internet.

      Delete
  26. kalau laptop lenovo ideapad z580 driver dia automatik install ke kena manual install?

    ReplyDelete
  27. Kalau pakai VAIO, kan ada software untuk VAIO tu sendiri (cthnya VAIO gate sume tu la), bila format, hilang tak semua tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. confirm hilang..tapi jangan risau sebab VIAO kan ada bagi satu cd driver masa beli hari tu...terus install daripada cd tu ja...

      Delete
    2. Adminn,tumpang semak eh,haha,aku baru lepas format,dah siap sume,aku nak install balik vaio gate,tapi cd dy takyah cakap lah,dah kemana2 je perginya,lepas beli,amik laptop then yang lain tu sume confirm2 lah ignore kan,advance user je yang tau pakai sume tu,orang macam aku ni tak tau sangat pasal computer2 ni,hehe,so nak mintak simpati :') kat nudgewa,kalau vaio sama series,nak boleh software tuhh ? compresed then email ? please ? download kat vaio web,besar sangat.my email sacredwarrior94@gmail.com

      Delete
  28. awa pakai cd kosong jeea ?? mksudnye bleh pakai cd ape2 ea ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes...pakai dvd..sebab saiz windows 7 besar..kadang2 2gb...

      Delete
  29. Kenapakah step nombor 22, memasukkan key number diabaikan? Memang begitukah?

    ReplyDelete
  30. bagaimana nak elakkan windows format gambar2 dan data2 penting kite tanpa gunekan sebarang external memory... bleh ajar tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang..kan laptop kita ada local disk C dan local disk D...selalunya kita format c...so, file2 tu pindah kat D...maka selamatlah fail2 kita tadi tu...

      Delete
  31. Kalau laptop jenis DELL INSPIRON 14?? Driver dia kena install sendiri ke?

    ReplyDelete
  32. nak tanya klu aku format laptop ni..smua fail yg aku simpan akn hilang ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau format fail akan hilang melainkan dah buat backup fail2 itu...laptop selalunya ada 2 partition...iaitu LOCAL DISC C dan LOCAL DISC D....pindah semua data dan fail dalam partition yg lain ataupun simpan saja dalam pendrive...

      Delete
  33. macam mana nak crack key dia iya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Download software ni dan run. Ianya akan automatik crack windows 7.
      http://www.mediafire.com/download.php?f92nuj6vnz7l7n8

      Delete
  34. kalau kita format laptop , macam mana kta nak masukkan semula semua program yg ada dalam Local Disc C(program file)?

    ReplyDelete
  35. mana nak dapat semua program tok tu .. Laptop xda pemain cd?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu pemain cd...kesemua program tu boleh download daripada internet..namakan program tu..saya akan bagi link untuk download.

      Delete
  36. laptop (lenovo) saya ada problem . semua benda automatik terbuka guna window media player termasuk document2 pun mesti buka guna window media player . Ada sapa boleh tolong mcm mana nak kembalikannya kpada asal ? Nak format pun x dapat sbb smua benda yg dgunakan utuk format automatik terbuka menggunakan media player ... Help please .

    ReplyDelete
  37. 1. Boleh jadi itu virus. Kalau virus, download mana2 sofware antivirus spt avast! dan scan. Lebih elok kalau buat boot-time scan - maknanya scan semasa laptop tgh off.

    2. Mungkin setting. Apa kata pada file2 tu, right click dan pilih properties. Ubah setting OPEN WITH kepada yang asal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika xblh open with mcm mana ea?

      Delete
  38. boleh tak nak format laptop model acer aspire 4715z kalau butang tekan atas bawah tepi dan enter tak berfungsi??? butang tu dah xboleh tekan tak tahu kenapa, itu yg nak format tu... sy still nak kena install driver2 sendiri atau window 7 yg ciplak tu dah ada semua nya??? dan satu lagi, kalau sy beli exterel keyboard, boleh connect ke? kalau nk guna maasa nak boot laptop?? dia akan detect trus atau nak kena masuk window dulu?? harap dapat membantu.. wsalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya jawab satu2.
      1. Masa format laptop, butang keyboard hampir tidak digunakan langsung kecuali ketika hendak mengisi nama laptop atau pun username. Keseluruhan proses format hanya menggunakan mouse sahaja di mana kita perlu klik beberapa button seperti NEXT. Jadi, tiada masalah jika butang arrow dan enter rosak. Boleh saja format laptop model Acer Aspire 4715z tu.
      2. Untuk driver pula, saya kurang pasti dengan model Acer. Kalau model Compaq Windows7 dah ada semua driver. Walaubagaimanapun, lebih cantik kalau terus download driver2 sendiri. Boleh jadi lepas format Acer, ada beberapa driver yang Win7 tak sediakan. Itu kena install sendiri. Tidak menjadi masalah kalau Azman nak install semua driver2 sendiri. Dia akan over-write driver asal.
      3. Pasal external keyboard, lebih bagus sebelum format terus connect pada laptop. Win7 akan automatik detect.

      Semoga berjaya. Maaf sebab lambat balas. Busy sikit hujung tahun ni.

      Delete
  39. K-rool.. laptop sy lps run CD window7 tak boleh sbb memory ;(C) tinggal 5GB.. mcmna cara nak delete partition , masuk kt mana? dan tak ada pun button "format" mcm kt gambar no 11.Click FORMAT tu.. mcmna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klik dulu pada partition, baru button DELETE akan muncul. Then, delete partition tersebut. Sudah delete, baru klik FORMAT. Format tu dia akan padam data dalam harddisk tersebut. Dalam tu akan kosong. Baru boleh masukkan Win7.

      Delete
  40. Kalau guna usb lepas format tak payah tukar balik boot option ke asal ke?

    ReplyDelete
  41. eh nak tanya, sya nak gune hard disk baru untuk laptop, then acaner nak msukkn windows 7 ni?? hnya berjaya takat tutorial 10 je...then xleh...kne install driver,laptop gateway m-2421j edisi jepun sepenuhnya....aish....

    ReplyDelete
  42. slm Krool..nk tanya..kalau beli cd window7 yg pirate,biasanya ada disertakan product key x?

    ReplyDelete
  43. kenapa saya nak crack window7 guna software chew7 dan lain2, dia keluar message cannot execute c:/user......? ada cara lain tak?

    ReplyDelete
  44. Salam saudara K-rool, saya guna Dell Inspiron N4030. Ingat nak format W7 guna pendrive. Perlu tak instal driver laptop jenis ni?

    ReplyDelete
  45. acer travelmate 2410 bole guna win7 ker?

    ReplyDelete
  46. asakum. bro nk tanye laptop sye tak blek on trus cam mane ek? dah cuba sedaya upaya tak bleh on gak, lampu pn xnyala… ape yang rosak ek?? sye dah bawa ke kedai katenya tak pasti samaada motherboard atau cihpset.. chipset tu ape plak? saya tak mampu nak repair kt kedai mahl sangat,, so sy ambl jalan nak repair sendiri, skrg saye dah buka laptop dak keluarkan motherbord, so cmne nak pastikan motherbord rosak? kalau saye tukar motherbord baru ape tikndakan seterusnya? pastu kne fomat balik tak? ape yang perlu saye sediakan untuk fomat? klau nk instal windows 8 bleh tak?(laptop jenema toshiba sattelite c640)

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik bro beli laptop baru je

      Delete
  47. Hah ? Ada kew CD Windows 7 Ultimate rm15 ? Beli kat manee ?

    ReplyDelete
  48. Salam admin... nice info.. aku nak tanye sesuatu ni.. laptop aku pada asalnya windows 7 home premium.... 32 bit.. pentium dual core .... 2.30 Ghz... kalau aku nak format guna windows 7 ultimate , boleh ke?? mohon pendapat admin.. xde effect ke?

    ReplyDelete
  49. Slm,sye nk tnye mcmmna nk install driver yang hilang slepas format???help me please....

    ReplyDelete
  50. salam sy pkai acer aspire 4741g...klau format driver ada auto kew install mnual...klau mnual...sy ad link nie http://www.nodevice.com/download.html .....tp bnyk sngt driver dye bg....tolong???pening doh nie

    ReplyDelete
  51. nak tanyer..kenape lappy saya mcm lambat ek kalau online or nak wat kje pape dalam lappy..

    ReplyDelete
  52. salam k rool, nak tanya sikit, aku pakai laptop 1 malaysia and
    baru baru ne dia startup repair , aku off puwn masih sama mcm tu lepas on, tunggu 5 jam puwn tak siap siap
    so nak format disk laptop tu, cd punya tempat takde, mcm mana tu ? tolong saya
    really really need help,

    ReplyDelete
  53. kalau ayat kat laptop mcm ni the application failed to bla2...mcm mana?? kalau jadi screen blue? macam mana nak format,nak masuk windows pun x boleh...tolong...urgent sgt ..

    ReplyDelete
  54. Salam..saya punya laptop jd system32 error..x bole masuk windows..klo masuk cd bole format trus ke..

    ReplyDelete
  55. salam..cam mana nak format laptop aspire 4378z guna window 7 original

    ReplyDelete
  56. salam..... nak tanya.... saya ada masalah time nk start laptop aspire v5 .... dia x start secara safe mode~~~ .... time nk start saya kena tekan 'esc' and then keluar options apa tahh... pastu kena tekan windows without loader,,,,,lebih kurang cam nie laaa....patu system32 pown asyik error.... windows dhh xleh update asyik keluar code error c000022,,,, patu keluar insatall windows genuine....lebih kurang cam nie laaa````` apakah yg perlu saya lakukan???

    ReplyDelete
  57. Bro asal time step 18 laptop aku restart then dia suh install balik kira balik ke step 4?-.-

    ReplyDelete
  58. Bro nak tanya kalau aku format sume partition tarahal kan?yg system punya sekali.takda affect apa2 kan?

    ReplyDelete
  59. Salam.boleh tak bagi link untk dl driver fr hp pavilion dv2?basic driver punya.pening la ada banyak sgt-.-'

    ReplyDelete
  60. Salam .. saya punya laptop ada macam macam masalah , jika saya format laptop ni . masalah tu semua boleh selesai ke ? lagi 1 , kalau saya format laptop ni . laptop ni jadi macam baru beli eh ? terima kasih .

    ReplyDelete
  61. klau nk format pakai window xp???

    ReplyDelete
  62. kalau laptop fujitsi lifebook fmv 7000 ape drive dia????

    ReplyDelete
  63. Semoga Allah membalas jasa baik tuan.

    ReplyDelete
  64. Hi nk tny..after msok cd..reboot lptop...xde pon kua boot from cd tu...dkt setting dh tkr ke priority form cd/dvd ke no 1..npe xdetect yee sy nk frmt model acet pki w7 ultimate

    ReplyDelete
  65. hai...saya guna laptop emachines acer intel...kalau saya format pastu nak tukar guna windows 7 ultimate tu adakah fail2 lm akan hilang ataupun macm mana...sy sebenarnya kurang faham cara2 nak mula untuk format ni..sebab nanti nak buat benda lain tapi jadi lain last2 kena hantar kedai jugak..selalu saya jadi macm tu..kiranya kurang pandai la sket.. tu yang tanya bagi betul2 faham

    ReplyDelete
  66. file takan hilang jika semua barang2 yang penting tu kamu masukkan di dalam local(D).Sebap format leptop hanya local(C) je.tapi jika leptop tu dah rosask teruk terpaksala format gk local(D) tu.

    ReplyDelete
  67. Thanks it worked but after that my fn and f3 button is not working for turn on wifi...

    ReplyDelete
  68. salam. saya sudah siap format tp device untuk ethernet controller, network controller dan PCI device hilang.. mcam mana saya nk dapatkan balik ye? boleh bagi link terus x? saya guna netbook aspire one D270

    ReplyDelete
  69. ape susah kalau nak cari driver type je kat google brand official laptop tu..then pg dekat support msti ada pasal driver.. kdg2 dia minta serial nmber @ jenis laptop..then pilih window ape yng anda guna n tgk berapa bit (64bit @ 32bit)..da dpt tu plih la driver yg nk didownloadkn.. kna tau jnis driver

    ReplyDelete
  70. Untuk driver guna DriverPacks kan mudah,cepat ...

    ReplyDelete
  71. saye dh setkan cd room no 1..tp bile masuk cd restart die x detect lah..mcm ner nk wat..

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum.klu dh frmt laptop,sume bnda hlg x??frmt akan delete data dr kedua2 local disk c & d ke?sekian.

    ReplyDelete
  73. Admin nak masukkan cd tu waktu bila waktu baru nak on ke atau macam mana?

    ReplyDelete
  74. Salam krool.. saya nak share masalah laptop saya dengan awak nie.. hope awak boley tolong lah ye :)
    Laptop saya jadi lembap n gile lembap bile panas.. Dlam AVG PC tune up 2011, dy ckap Windows saya kurg memory.. saya guna Acer aspire 4315, windows 7 home premium.. So, saya kena format laptop ke format windows je?? boley bagitau details @ link tuk download ape2.. maaf klau memeningkan anda.. hahaha

    ReplyDelete
  75. Ram kau kot klau bwah 2 gig kompem lembap pnye

    ReplyDelete
  76. lepas dah format microsoft smua ilang x?

    ReplyDelete