Tuesday, May 8, 2012

Format Laptop Menggunakan USB @ Pendrive

Dalam post yang lepas, saya telah tunjukkan cara untuk format laptop menggunakan CD. Dalam post ini saya akan tunjukkan cara menggunakan USB sebagai bootable device.


(1) Download Win Setup Format USB 1.0 dulu. Software tu macam gambar di bawah.




(2) Pastikan nama pendrive anda dalam kotak atas sekali.


(3) Dalam ruangan ADD TO USB DISK, ada 5 pilihan untuk anda. Klik pada kotak yang anda   
      ingin pilih. Contoh - Sekiranya nak format Windows 7, klik pada kotak kedua.


(4) Disebelah kanan itu adalah button untuk cari dimanakah data2 Windows 7. Kalau nak 
      senang, copy semua data dalam CD dan letak dalam laptop. Prosesnya menyalin akan   
      menjadi lebih cepat.


(5) Akhir sekali, klik butang GO. 




P/S : 
(1) Sebelum format, anda perlu tukar boot options pada laptop anda terlebih dahulu kepada boot from USB. Contohnya laptop jenis Compaq, ketika Startup tekan ESC.
(2)FORMAT USB @ PENDRIVE ANDA DAHULU SEBELUM GUNA SOFTWARE INI!
(3) Cara format laptop guna USB @ Pendrive sama saja macam format guna CD.


Download :
http://www.mediafire.com/download.php?a6acg8e65i2u3j6

14 comments:

  1. knapa ia xkuar source windows tuh?

    ReplyDelete
  2. Disebelah kanan itu adalah button untuk cari dimanakah data2 Windows 7. Kalau nak
    senang, copy semua data dalam CD dan letak dalam laptop. Prosesnya menyalin akan
    menjadi lebih cepat............. di mana nak cari ni.........aku tak retilah....

    ReplyDelete
  3. tolong..........tolong

    ReplyDelete
  4. boot melalui usb ni lebih kurang same ke dgn cd?

    ReplyDelete
  5. klau guna external hard disk boleh ker?

    ReplyDelete
  6. sekejap, tak faham ni. Pendrive berapa GB nak kena guna? "data2 Windows 7"? mana nak cari folder ni? C>Windows ? Kalau ye, saiz nye lebih 15gb. Lagi satu, lepas download Software tu, nak kena extract ke mana? USB?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ya, "data2 Windows 7" tu maksudnya perlukan cd/dvd jugak? sebab tu kena COPY data. Jadi serupalah kena ada CD/DVD dia. Ingatkan guna USB je pun boleh format. hadui

      Delete
  7. Slm,sye nk tnye camne nk thu cd key windows xp klu windows 2 kte download dri internet pas 2 burn dlm cd???

    ReplyDelete
  8. kalau win xp sp 2 try key nie JWJXD-6Q64Y-J6M3R-GD78J-D6WGW

    ReplyDelete
  9. boleh tak bagi link tuk download windows7

    ReplyDelete
  10. ad x link tk download iso file yg windows7 pny??

    ReplyDelete
  11. http://msft-dnl.digitalrivercontent.net/msvista/pub/X15-65805/X15-65805.iso (windows 7 professional )

    ReplyDelete
  12. assalam bro krool. laptop sy dualboot win7 dgn fedora 19. dua2 OS dlm partition C yg sama. mcm mna nk format ea? sy nk format dua2..

    ReplyDelete
  13. Tak payahlah korang ikut tutorial ni. Ini sekadar tutorial copy paste. Owner pun tak reply pertanyaan-pertanyaan korang.

    ReplyDelete